Ouders willen modernisering onderwijs

23-03-2015
Kinderen van groep 4b van basisschool de Kraanvogel in Almere oefenen alvast om deze week de slimste klas van nederland te wordenKinderen van groep 4b van basisschool de Kraanvogel in Almere oefenen alvast om deze week de slimste klas van nederland te wordenFoto: Ab Blauw

ma 23 mrt 2015, 06:00| 51 reacties
|
lees voor
 

 

Ouders willen modernisering onderwijs

Almere

DOOR ARIANNE MANTEL - 

Ouders vinden dat het onderwijs moet moderniseren. Drie kwart van de ouders staat positief tegenover de inzet van nieuwe technologieën in het klaslokaal. En bijna een derde stelt dat hun kind(eren) te weinig beschikking hebben over digitale middelen op school.

 

Dat er onvoldoende innovatieve technologieën voorhanden zijn, ligt volgens ouders aan de school zelf (42 procent) of aan de overheid (39 procent). Dit komt voort uit onderzoek uit ruim 1100 ouders in opdracht van Squla, een online oefenprogramma waarmee kinderen spelenderwijs oefenen met lesstof en inmiddels door 20.000 leerkrachten op basisscholen gratis wordt ingezet.

Uit het onderzoek blijkt tevens dat de helft van de ouders verwacht dat de virtual reality bril binnen tien jaar zijn intrede zal doen in het onderwijs. Hiermee is een 3D-wereld te zien en zouden kinderen dus de slag bij Waterloo met eigen ogen kunnen zien. Ruim 80 procent van de ondervraagden vindt dat onderwijs niet gebonden is aan een fysiek boek of klaslokaal.

Vandaag start de Leuk Leren Week. Circa 5000 klassen strijden tegen elkaar door verschillende leerzame quizzen online tegen elkaar te spelen. Dan gaat het meestal om rekenen en taal, maar ook om de andere vakken uit het lesprogramma zoals aardrijkskunde en geschiedenis. Aan het einde van de week worden de slimste klassen van Nederland bekend gemaakt.

Oprichter van Squla, André Haardt bedacht het spelenderwijs leren -gaming- in 2010. ,,Ik wilde de kinderen ook ná school een leuke manier aanreiken om dingen te leren. Spelletjes spelen vinden ze altijd leuk en die heb ik educatief gemaakt. Want ze moeten er wel iets van leren; leerplezier noem ik dat. Een peiling heeft ook uitgewezen dat kinderen die veel gegamed hadden gemiddeld 20 tot 30 procent hoger scoorden.”

Squala werkt als een soort netflix, waar inmiddels 85.000 kinderen een abonnement op hebben en zo thuis spelenderwijs oefenen voor school. André Haardt: „Daar leven we van en daarom kunnen we de online quizzen, games en video’s gratis aanbieden aan scholen. Docenten zijn enorm enthousiast en het onderzoek laat zien dat ouders in ons land best vooruitstrevend zijn als het gaat om onderwijs.”